Vizualno bilježenje, od početka do kraja. Ovaj puta, u smislu poslovnog bilježenja, kao primjer loše balansirane prakse.

Za svoj trening, svakih 2-3 tjedna nacrtam novu “plahtu” kojim zabilježim meni bitne i zanimljive događaje.

Kad treniram žešće – a uskoro čeka vizuelno bilježenje 2-dnevne konferencije pa moram – onda si pustim podcast pa ga slušam i paralelno crtam.

Dakle, ovo je snimka jednog laganog treningića.

Sa stručne strane, želim na ovom primjeru pojasniti nekoliko stvari koje kompliciraju bilježenje i u koje ste se, možda, radeći i sami negdje zapleli.

Moj okvir za ovaj vizual je bio sljedeći:

Ovaj crtež sam radila za sebe, po svojoj volji, sa setom novih markera koje sam htjela isprobati, nije mi se sa strane događao nikakav sastanak niti događaj na koji se bilježenje odnosilo, niti sam imala pritisak vremena i ljudi koji mi gledaju u leđa. Znači, jedna ležerna situacija u kojoj sam si mogla pustiti što inače ne bih.

Obratite pažnju da:

– koristim previše boja, što znači i previše markera

– vesta koju nosim ima praktične velike džepove u kojima je željeni marker lako pronaći, ali svejedno !pola vremena! provodim kopajući po njima i tražeći pravu debljinu ili pravi boju markera

– crtam puno likova različitim bojama

– dodatno se vraćam i poduplavam linije u boji crnim markerom

– bilježenje ima previše arta

– zadatku sam pristupila bez ikakve pripreme ili template-a

Cijeli proces crtanja je trajao 20minuta. Što i nije puno, obzirom na ovo sve gore navedeno.

Kako bi bilo bolje?

Da sam, umjesto svojih cicija (tako se glasaju, pa ih tako zovemo) bilježila nečiji važni sastanak ili radionicu, svi ovi gore navedeni elementi bi morali biti izbalansirani, broj markera i boja smanjen, i/ili dogovoren s klijentom.

Bila bih u korak s događajem pored mene, i koristila način crtanja da sve bitno bude zabilježeno, nacrtano i pospojeno, a da se ne trebam previše vraćati.

Zbog ovakvih uvida sve svoje treninge snimam, kako bih jasno vidjela gdje gubim vrijeme, koji dio prakse mi je dobar, a koji moram usavršiti.

I zbog svih gore navedenih stvari, ako želite brzo, jednostavno i dobro vizuelno bilježiti, i vaš trening mora biti redovan.

Zbog toga na radionicama koje na ovu temu držim ne učimo, nego treniramo.

Što se tiče ove bilješke:

Pošto je ovo meni od mene + isprobavam markere + imam vremena + imam svako malo novu sliku na zidu = ja zadovoljna!

Gdje vi naviše vremena izgubite kada bilježite svoje radionice i sastanke?

Koji dio vam je izazovan?

.

Za sve informacije oko treninga i radionica vizuelnog bilježenja (i ostalih kreativnih poslovnih vještina) slobodno mi se javite porukom ili mailom na hello@viziom.net.

Imate li važan sastanak, vašu radionicu ili događaj koji želite popratiti vizuelnim bilježenjem, vrlo rado ću to odraditi za vas.